Image
Top
Navigation
11 december 2020

Verandering

Vanaf de eerste ontmoeting tussen Raakkracht en Kris was het raak. Liefde op het eerste gezicht. De liefde groeide door de jaren heen. En tóch… gaat de samenwerking veranderen. ”Ik ben vanaf januari minder structureel onderdeel van Raakkracht en ga meer bezig met de dingen ik zelf nog graag wil doen.”

In korte tijd is er veel veranderd. Hoe zou je dat omschrijven?
Kris: “Wakker worden.” Met een glimlach: “Maar dat is eigenlijk nog te traag. Meer als een soort bliksemflits. Ik merk dat ik op mezelf reflecteer als nooit tevoren. Ben ik wie ik denk dat ik ben? Niet zo heftig bedoeld als het wellicht klinkt, maar ik merk dat er zoveel meer is. Van mijn interesses, van mijn gevoel, wat ik nog wil doen. Dingen die ik überhaupt nog niet als optie had bekeken. Mijn wereld is enorm verbreedt, verdiept en verrijkt.”

Wat zit eraan te komen?
“Ik sta nu op het punt: welke kant gaat mijn creativiteit op? Ik wil ontdekken wat ik nog meer leuk vind om te doen en zien hoe ik mijn creativiteit om kan zetten in ondernemerschap. Belangrijk voor mij is daarbij het gevoel van/de mate van vrijheid.”

Wanneer staat de tijd stil voor jou?
“Als ik in een flow zit tijdens het creëren. Met een soort fijne hyperfocus met iets bezig zijn. Dat kan ik de hele dag doen.”

Wat Raakkracht me gebracht heeft, so far
“Raakkracht is voor mij vooral de mensen en ‘de kijk’ van Raakkracht. In een kring met mensen zijn die óók nadenken over de wereld en grote thema’s belangrijk vinden (ook in hun werk) heeft me veel goeds gebracht.”

Nog meer?
“Ook in de zin van ondernemerschap heb ik veel inzichten verworven bij Raakkracht. Dat je dus ook kunt ondernemen op een manier die niet lijkt op een traditionele werkgever/werknemer-verhouding, maar dat je gelijkwaardig bent en echt samen bezig bent met dat waar je écht in gelooft. Natúúrlijk ben je bezig voor de opdrachtgever zelf, maar ook omdat je ziet dat zij positief bijdragen aan de wereld of een mooi doel.”

Dit is wat ik nu zou willen doen. En ook ga doen.
“Ik hoop dat ik zelf nog meer ga leven naar dat wat ik heb gemerkt bij Raakkracht. En dus ook zélf de keuzes ga maken die wij ook aan klanten meegeven: ga nou na wat je écht heel graag wil, wat je écht het allerliefste doet en ga daarmee bezig.”

Vrijheid?
“Zelfs als je zelf ondernemer bent, zelfs als je met mensen omringd bent die je alle vrijheid geven, zelfs dan… vul je onbewust je tijd snel op, helemaal als je druk bent en aan leuke opdrachten werkt en gewoon maar ‘gaat’. Ik kijk – net als we voor opdrachtgevers doen – naar mezelf: doe ik nu echt wat ik het liefst zou willen doen? Als ik dan nu heel eerlijk ben: dan zou ik het anders willen inrichten.”

Wat zou je dan het allerliefst doen?
“Een leven als kunstenaar / artiest.” Zo, dat is eruit. En ze vervolgt: “ Raakkracht heeft superfijne, leuke mensen én inhoudelijk datgene wat ik zocht. Maar kennelijk had ik toch heel erg het gevoel dat ik het in een bepaalde vorm moest doen….”

Wat weten mensen niet over Raakkracht?
“Hoe waardevol het is. Ja, ik denk dat mensen die ons – als mens – niet van tevoren kennen, later ontdekken dat we veel meer kunnen brengen vaak, dan waarvoor ze – in eerste instantie – bij ons komen.”

“Veel meer?”
“Meerdere dingen. Ten eerste: veel oprechter kijken naar wat je bedrijf eigenlijk is en wat jouw bedrijf of jij als mens eigenlijk te brengen hebt. Dus even terug naar: waarom ben je dit eigenlijk begonnen en wat maakt dat mensen nou echt bij jou moeten zijn of wat maakt dat jij nou écht dit bedrijf moet hebben? Dat kan inzichten opleveren voor je bedrijf: ‘van waarom pak ik dit nou zo aan?’ en ‘waarom heb ik dit altijd zo gedaan?’ tot ‘ik ga mijn hele businessmodel omgooien!’. Je komt bijvoorbeeld met de vraag ‘mag ik een nieuwe website?’ en gaat vervolgens via ‘wat is mijn verhaal?’ en ‘wie ben ik?’ naar ‘hoe kan ik het beste mijn businessmodel inrichten?’. Dan is het leuk dat je een mooie website hebt, maar dat andere is dan veel waardevoller.”

Wat verandert er dan bij Raakkracht in 2021?
De focus van Raakkracht voor 2021 is mensen en bedrijven op een creatieve manier helpen ontwikkelen, in de breedste zin van het woord. De focus ligt op ontwikkelen, advies en coaching. En ja, dan moet het magazine of het verhaal er komen en die kúnnen er ook vanuit ons komen, maar dat is dan een logisch gevolg en niet de hoofdzaak.

8 dingen die ik altijd al wilde
“Een tiny house bouwen met mijn vader, tatoeëren, een filosofiecafé beginnen, heel goed kunnen dansen, een vreemde taal leren, roze haar (of rood, maar in elk geval een coole, leuke kleur), een eigen podcast en ja oh ja, een wand van onder tot boven van grond tot plafond als gevulde boekenkast.”

SCOOP! Dan weten we ook meteen wat je in januari gaat doen! 😀
“Neee… Dit is allemaal waarvan ik de overtuiging heb ‘da’s gewoon leuk’, niet waar ik mijn geld mee ga verdienen. Aan die overtuiging wordt ook gewerkt ;)”

Kris haar diepste verlangen
“Even terug naar het begin: waarom wilde ik nou ook alweer voor mezelf werken? Waarom wilde ik ook alweer iets creatiefs doen en iets doen waarbij ik veel kon creëren, veel kon maken? En daarbij (durven) kijken: ben ik dan een ontwerper? Of een art director? Of een artiest of kunstenaar….? Misschien meer de kunstenaar zijn, autonome kunst maken. Het gaat daar – in tegenstelling tot ontwerper zijn – niet eens om esthetisch mooie dingen maken, maar heel iets eigens maken. Érgens is dat iets wat ik héél graag zou willen, maar dus niet durf. Ik denk dat je dan nóg meer bereid moet zijn kwetsbaar en open te zijn.”

Als je iets in een envelopje zou mogen doen en op zou schrijven: STEL dat …. het komend jaar lukt, ECHT, dat zou me te gek lijken?
“Pffffff….. stel dat ik komend jaar mijn eerste tattoo zou kunnen zetten bij iemand, dat zou me te gek lijken! Maar ook wel, stel dat ik….komend jaar… mezelf de rust en de tijd heb gegund om dingen te proberen die misschien niet meteen geld opleveren, maar ‘alleen’ omdat ik het HEEL LEUK zou vinden. Misschien wel een van bovengenoemde 8 dingen, dat zou ik ook te gek vinden. En dus ook wel als ik aankomend jaar een eigen podcast zou hebben, over niet alledaagse thema’s. Het zal óngetwijfeld iets filosofisch worden, dat lijkt me het allerleukst…”

Oké, Kris. Het is bijna zover. 2021 klopt nu echt op de deur. Wat ga je het meest missen aan Raakkracht?
“Ik heb niet het idee dat ik iets ga missen, omdat ik niet het gevoel heb dat het eindigt.“

Kunnen we je blijven volgen?
“Jazeker!”, zegt ze trots, blij en verheugd. “Ja, je kan me (blijven) volgen op Instagram.”

Submit a Comment

Posted By

Categories

Hier hou ik van